Wat zijn kiemgroenten?
Kiemgroenten zijn jonge plantjes die nog maar net zijn ontkiemd. Ze zijn dus net uit hun zaadje gekomen. We kennen veel verschillende kiemgroenten. De meest bekende is taugé: de kiem van de mungboon. Maar wist je dat er nog veel meer kleurrijke kiemgroenten bestaan? Zo zijn er kiemen van rode bieten, radijs, luzerne, linzen, kikkererwten, prei en zelfs broccoli.
Hoe groeien kiemgroenten?
Telers kweken kiemgroenten in water in een reservoir. Met genoeg vocht en warmte groeien de plantjes vervolgens uit zaden. De meeste kiemgroenten in de supermarkt komen uit Nederland. Ze zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Leuk feitje: als je kiemgroenten in het donker laat groeien, blijven ze wit. Grappig he?
Kiemgroenten zijn heerlijk in verschillende gerechten. Zo gebruiken we taugé vaak in Aziatische gerechten. Maar kiemgroenten zijn ook lekker op je boterhamof in salades, wraps en soep.
Waarom zijn kiemen gezond?
Zaden zitten vol energie, eiwitten, vitaminen, mineralen en antioxidanten. In het kiemproces komen deze waardevolle stoffen ter beschikking voor het plantje. Sterker nog: Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat tijdens het kiemproces de hoeveelheid eiwitten, mineralen en vitamines zoals vitamine C-gehalte wel zesmaal zo groot worden en het vitamine A-gehalte driemaal. Een ander gunstig effect van het kiemen is dat de hoeveelheid vetten, waar zaden rijk aan zijn, aanzienlijk minder wordt. Het caloriegehalte daalt hiermee. Ook de antinutriënten wordt door het kiemen minder; Antinutriënten zijn stoffen die de opname van vitamines en mineralen belemmeren.
Kiemgroenten bevatten ook hoge gehaltes aan mineralen zoals zink, calcium, mangaan en koper.
Kiemgroenten bevatten meer vitaminen en mineralen dan de hele plant zelf!
Daarnaast bevatten kiemgroente grote hoeveelheden antioxidanten die de vrije radicalen in ons lichaam onschadelijk maken. Vrije radicalen zijn stoffen die in het lichaam worden aangemaakt en celweefsel beschadigen en het verouderingsproces versnellen.
Kiemgroente bevatten veel meer enzymen dan andere groenten, soms wel tot 100 keer zoveel! Enzymen zijn nodig voor alle werkende processen in je lichaam, zoals het verteren van voedsel. Kiemgroente zijn dus ware vitaminebommetjes en worden terecht superfood genoemd.

Voor een goede hormoonbalans, en dus een goede gezondheid, is het van groot belang dat gebruikte hormonen, of een overschot aan hormonen, snel en makkelijk kunnen worden afgevoerd. Hier gaat het vaak mis. Vooral het afvoeren van lichaamsvreemde xeno-oestrogenen (die je binnen kunt krijgen met je voeding maar ook via niet-natuurlijke verzorgingsproducten en cosmetica) is voor je lichaam lastig.
Dit ontgiftingsproces is een complex proces voor met name je lever, die hiervoor een grote variatie aan stofjes uit je voeding nodig heeft. Veel groene (blad)groenten eten is belangrijk voor de eerste fase. Voor de tweede fase heeft je lichaam onder andere het stofje di-endolylmethaan (DIM) nodig. Ook DIM vind je volop bij de kruisbloemige groenten, als je ze tenminste kort verwarmt. Rauw komt DIM niet vrij. Wokken, roerbakken en stomen is beter dan koken, anders gooi je dit kostbare DIM met het kookwater weg. Maar ook nu weer zijn broccolikiemen de topleveranciers! Deze mag je wel rauw eten.
Elk soort kiemgroente heeft zijn eigen genoemde eigenschappen.
Sommige kiemen werken bij te hoge bloeddruk omdat ze vocht afdrijvend werken. Broccoli-kiemen helpen bij maagklachten.Uit een onderzoek bleek dat broccoli-kiemen de groei van de bacterie Helicobacter pylori, een bacterie die maagklachten veroorzaakt, flink afremt. Broccolikiemen bevatten isothiocyanaten, stofjes die kankercellen uitschakelen. Haverkiemen zijn rustgevend voor de zenuwen. Alfalfa werkt spier herstellend en is erg interessant voor sporters en mensen die willen aansterken na spierverlies door een inactieve periode. Alfalfa werkt ook stimulerend op de cognitieve functies. Radijskiemen zijn goed voor de botten door het hoge calciumgehalte. Alle kiemgroenten bevatten in ieder geval weinig calorieën en zijn dus ook erg geschikt om toe te passen in een afslankdieet.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!