Eet je buikklachten weg!
Een opgeblazen gevoel, gerommel in je darmen en winderigheid na het eten. Deze ongemakken komen vaak voor. Meestal hebben ze te maken met onze voeding of eetgewoonten of allebei. Gelukkig kun je de meeste buikklachten ook weer “wegeten”.
Rust voor je buik
Als je weet dat grote brokken voedsel extra inspanning vergt van je spijsvertering, begrijp je ook dat gehaast eten en slecht kauwen buikklachten kunnen uitlokken. Ook de combinatie van voedsel speelt een rol. Een dikke plak kaas op je brood is bijvoorbeeld topsport voor de spijsvertering. Ook een stevige koolstamppot met worst en vezelrijke rauwkost vragen topprestaties van je buik. Niks mis mee als je sterke darmen en/of krachtige spijsverteringssappen hebt. Heb je dat niet dan kan de dikbelegde boterham met kaas of een flink bord rauwkost de nodige ongemakken geven. Een opgeblazen buik, winderigheid etc..
Ter vergelijking: als je met een knieblessure blijft doorlopen, zal het herstel ook op zich laten wachten. Het advies is hetzelfde als bij buikklachten; rust!
Zodra je je spijsvertering rust geeft, krijgt het zelfherstellend vermogen de kans om de buikorganen te herstellen.
De volgende 10 stappen brengen je je buik tot rust.
1. Drink warm water
Water drinken is goed voor je buik. Kies voor water op kamertemperatuur of warmer. Of nog beter, doe een Heetwaterkuur. Dit is een beproefde methode uit de Ayurvedische geneeskunde om de spijsverteringsklachten te versteken en afvalstoffen kwijt te raken. Link naar blog Heetwaterkuur
Tip: (andere kleur) drink zoveel mogelijk tussen de maaltijden door. Wissel het water naar wens af met (kruiden) thee.
2. Kauw grondig
Neem de tijd voor je maaltijden en tussendoortjes. Eet rustig en kauw goed. Tijdens het kauwen mengt het voedsel zich met speekselenzymen en dat bevordert de vertering. Tevens ben je eerder verzadigd als je langer kauwt op je eten. Het seintje “stop maar, je hebt voldoende gegeten” wordt eerder naar de hersenen gestuurd. Zelfs kauwen op sappen/smoothie verdient de voorkeur.
Tip: ben je gespannen? Of heb je een “knoop in je maag”. Dat is geen goed moment om te gaan eten omdat het negatieve invloed heeft op de spijsvertering. Doe bijvoorbeeld eerst een ontspanningsoefening of ga een rondje buiten lopen. Daarna game rustiger eten en geniet ervan!
Link blog ontspanningsoefening.
3. Eet licht en warm
Een verzwakte spijsvertering zal opbloeien van warme gerechten zoals pap, soep en gekookte groenten. ontbijt bijvoorbeeld met een warme havermoutpap. Lunch met een lichtverteerbare soep of bouillion (niet te zout). Dit levert vocht en mineralen. Zieke mensen krijgen vaak soep om aan te sterken. Alternatief is een groentensap die je op kamertemperatuur laat komen
Zie recept wortelbouillion met vis.
Als je buik het aankan, eet dan kleine porties fijngesneden rauwkost( reepjes witlof, gehakte rucola, geraspte wortel. Al dan niet aangevuld met (beet)gare groenten (sperziebonen, doperwten) en /of kiemgroenten (alfalfa, taugé, broccoli, rode biet) Kiemgroenten zitten letterlijk vol kracht!
Link blog Kiemgroenten
De warme maaltijd moet voor het grootste gedeelte uit beetgare groenten bestaan. Je kunt hier gigantisch mee variëren.
4. Beperk prikkelende vezels
Sommige plantaardige producten bevatten relatief veel prikkelende (onoplosbare) vezels. Als je deze tijdelijk beperkt of laat staan, krijgt je buik de kans te herstellen. Blog vezels bij buikklachten
Zo eet je prikkelarm
- Wissel ( fijn) volkoren brood of speltbrood af met rijstwafels, maiswafels of boekweitwraps
- Varieer met knäckebröd op basis van rogge, amarant of quinoa
- Zuurdesembrood is lichter verteerbaar dan gistbrood
- Stop even helemaal met brood en stap over op glutenvrij
- Eet (beet)gare groenten en/of kleine porties fijngesneden rauwkost.
- Zet ook vers fruit of smoothies op het menu. Bij hevige buikklachten kun je fruit beter schillen en raspen en maximaal 1 tot 2 porties fruit per dag nemen
5. Kies voor lichte combi’s
Bij buikklachten kan het zinvol zijn (tijdelijk) te kiezen voor licht verteerbare voedselcombinaties. De combi vlees en groenten is lichter verteerbaar dan vlees, groenten en aardappelen.
Blog Topcombi’s bij buikklachten
6. Vermijd “te”
Alles waar te voor staat is extra belastend voor je spijsvertering. Denk hierbij aan te koud, te zout, te hard, te zoet, te droog eten en drinken. Het kost het lichaam extra energie omdat alles wat te is sterk afwijkt van onze eigen lichaamssamenstelling. Zie stap 10 over spijsverteringskracht
Voorbeelden van te hard voedsel zijn noten en gedroogd fruit. Gedroogd fruit bij voorkeur eerst weken ook noten worden lichter verteerbaar door weken en/of fijnmalen.
Tip; vooral mensen met PDS die extra gevoelig zijn is deze regel erg belangrijk om de “prikkel” te doseren.
7. Eet regelmatig
Verdeel je eten goed over de dag, bijv drie maaltijden per dag. Als je trek hebt tussendoor kun je een gezonde snack pakken. Trek negeren kan leiden tot een craving waarbij je juist weer teveel gaat eten met alle gevolgen van dien. Een goede graadmeter is eten tot je maag driekwart gevuld is. Dat betekent: stoppen als je nog een beetje trek hebt. Vervolgens is het een kwestie van geduld, want het verzadigingsgevoel komt ongeveer 20 minuten na het eten.
8. Snoep puur natuur
Snelle suikers uit de suikerpot, snoep en koek helpen je buik niet om te herstellen. Stil je zoetbehoefte met natuurlijk zoet zoals vers fruit, een rijstwafel met zoet beleg of gedroogde abrikoos.
9. Strooi milde kruiden
Gebruik milde tuinkruiden zoals peterselie, basilicum, dille, oregano, rozemarijn en munt. Bewaar prikkelende kruiden als nootmuskaat, kerrie, rode peper ( dus ook sambal en chilisaus) tot je spijsverteringskracht weer op peil is.
10. Verzorg je spijsverteringskracht
Is het je wel eens opgevallen dat een zwaar verteerbaar gerecht (pizza met kaas, stamppot met worst) de ene keer beter valt dan de andere keer?
De reden is dat onze verteringscapaciteit wisselt. Als je fit bent is er meer energie beschikbaar voor je spijsvertering dan als je moe bent. Dit wordt ook wel je spijsverteringskracht genoemd. Dit verschilt per persoon. afhankelijk van je lichaamsbouw en eventuele ziektegeschiedenis, maar ook stress speelt een rol. Als je spijsverteringskracht sterk is, beschik je over een goede kwaliteit spijsverteringssappen en maagzuur en werkt je lever op rolletjes. Een verzwakte spijsverteringskracht kun je vergelijken met een auto die weinig PK heeft. Een klein autootje heeft meer moeite met een berg oprijden dan een dikke JEEP die zo boven is. Dat geldt ook voor ons lichaam. Op dagen dat je moe bent of diarree hebt zal het lichaam alles uit de kast moeten halen om voedsel goed te verteren. Eet je dan te veel, te vaak, te zwaar dan wordt voedsel slecht verteerd. Dit maakt je hondsmoe en geeft klachten.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!