Breng je darmen in topvorm!

Een belangrijke taak van onze darmen is het scheiden van stoffen: wat kan opgenomen worden en wat mag regelrecht afgevoerd worden naar de toiletpot.

Een goed werkend verteringssysteem ,met voldoende verteringsenzymen en een gezond afweersysteem is hierbij essentieel. De goede darmbacteriën spelen een onmisbare rol bij deze processen.

In onze darmen krioelen miljarden bacteriën . Zoveel dat ze zo ongeveer de helft van onze totale darminhoud in beslag nemen. Grofweg kun je stellen dat er goede en slechte darmbacteriën zijn. De goede bacteriën bestaan ook weer uit diverse soorten. En deze bacteriën hebben verschillende taken op specifieke plaatsen in de darm. Naast dat ze op de juist plek moeten zitten is het ook belangrijk dat er evenwicht bestaat tussen de goede en de slechte.

Bij disbalans tussen de verschillende bacteriën kan de opname van vitaminen n mineralen verminderen en er kunnen giftige stoffen ontstaan die het lichaam extra belasten. Als de balen niet wordt hersteld kun je in een negatieve spiraal komen waarbij het darmslijmvlies beschadigd kan raken en / of voedselovergevoeligheden kunnen ontstaan.

Goede bacteriën hebben een beschermende werking op het darmslijmvlies, het verhogen van de weerstand en /of het aanmaken van stoffen die de groei van ongewenste bacterien afremmen. Bij buikklachten is het dus raadzaam om de darmbacterien in balans te brengen.

Je kunt dit stimuleren door aanvullen van goede bacteriën via probiotica. Nog beter: eet ook vezels die een lekkernij zijn voor de goede bacterien zodat ze weelderig kunnen gaan groeien. Deze worden ook wel prebiotica genoemd.

Vezels zijn de onverteerbare stoffen in groenten, fruit, peulvruchten en andere plantaardige producten. Ze zijn globaal in te delen in oplosbaar (fermenteerden) en onoplosbaar (niet fermenteerbaar). Beide zijn nuttig voor de spijsvertering en zorgen bovendien voor een lekker voldaan gevoel.

De oplosbare vezels worden afgebroken door de bacteriën in de dikke darm. Oplosbare vezels zijn voeding voor de goede bacteriën, hiervan groeien ze als kool wat gunstig is voor het bacterie-evenwicht. Deze vezels noemen we daarom ookwel pre-biotica. Een vezel die vaak wordt toegevoegd aan voedingsmiddelen en supplementen is inuline. Inuline zit van nature ook in groente als aardpeer, schorseneer en artisjok.

Onoplosbare vezels worden niet afgebroken door de dikke darmbacteriën maar dienen wel een ander doel: ze geven volume aan de ontlasting en stimuleren de stoelgang.

Hoeveel vezels heb je nodig?

Het vezeladvies voor volwassenen is 30 tot 40 gram vezels per dag. Denk je dat je te laag zit ga dan voorzichtig te werk. Je darmen kunnen van slag raken als je ineens meer vezels gaat eten. Bouw het langzaam op en blijf voldoende water drinken. Vezel hebben water nodig om op te zwellen. Zonder vocht kunnen vezels gaan klonteren en dan werken ze verstoppend in plaats van laxerend.

Als het niet lukt voldoende uit je voeding te halen kun je een vezelproduct gebruiken. Voorbeelden zijn haverzemelen, lijnzaad gebroken, psylliumvezels, chiazaad geweekt en kokosvezels.

Normaal gesproken is het niet nodig te letten op het type vezel. Maar bij buikklachten kan dit wel zinvol zijn. Bij de meeste buikklachten, en zeker bij mensen met Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS), worden oplosbare vezels beter verdragen dan onoplosbare vezels. Ook bij diarree heb je baat bij de oplosbare vezels.

Producten die voor het grootste deel uit oplosbare vezels bestaan zijn:

  • Groente, vooral andijvie, asperges, witlof en artisjok
  • Fruit, vooral bananen
  • Chiazaad en psylliumvezels

Nogmaals bouw je inname geleidelijk op, want ze kunnen ook gasvorming veroorzaken.

Bij verstopping is extra volume wenselijk om de ontlasting in beweging te zetten. Dan kunnen de onoplosbare vezels goede hulp bieden. Dit type vezel is rijkelijk aanwezig is volkoren graanproducten, roggebrood, maar ook in groenten, linzen, erwten en bonen. Recept: https://uitpaulineskeuken.nl/recept/linzen-chili

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *